Claudio Martínez Fernández

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Académico de Jornada Completa 
Departamento de Ciencia y Tecnología de los Alimentos 
Facultad Tecnológica 
Universidad de Santiago de Chile 

Teléfono: (56) 22718 - 4508 
eMail: claudio.martinez@usach.cl 

Formación Profesional 

  • Doctor en Ciencias con Mención en Biología, Universidad de Chile, Chile
  • Licenciatura en Ciencias con Mención en Biología, Universidad de Chile, Chile

Líneas de Investigación o Áreas de Especialización 

  • Biotecnología

Publicaciones Efectuadas Ultimos 5 Años 

Quispe, X., Tapia, S. M., Villarroel, C., Oporto, C., Abarca, V., Garcia, V., Martinez, C., Cubillos, F. A. 2017. Genetic basis of mycotoxin susceptibility differences between budding yeast isolates. Sci Rep. 7(1):9173. (doi:10.1038/s41598-017-09471-z). Q1.

Cubillos, F., Brice, C., Molinet, J., Tisné, S., Abarca, V., Tapia, S., Oporto, C., García, V., Liti, G., Martinez, C. 2017. Identification of nitrogen consumption genetic variants in yeast through QTL mapping and Bulk segregant RNA-seq analyses. G3: Genes, Genomes, Genetics. 7(6):1693-1705. (doi: 10.1534/g3.117.042127). Q2.

Rojo M.C., Torres Palazzolo C., Cuello R., Gonzalez M., Guevara F., Ponsone M.L., Mercado L.A., Martinez C., Combina M. 2017. Incidence of osmophilic yeasts and Zygosaccharomyces rouxii during the production of concentrate grape juices. Food Microbiol. 64:7-14. (doi: 10.1016/j.fm.2016.11.017). Q1.

Brice, C., Cubillos, F., Dequin., Camarasa, C., Martinez, C. 2018. Adaptability of the Saccharomyces cerevisiae yeasts to wine fermentation conditions relies on their strong ability to consume nitrogen. PLoS One 13(2): e0192383. Q1.

Godoy L; Vera-Wolf, P; Martinez, C; Ugalde, J.A; Ganga, M.A. (2016). “Comparative transcriptome assembly and genome-guided profiling for Brettanomyces bruxellensis LAMAP2480 during p-coumaric acid stress”. Scientific Reports. Vol. 6. Article Number: 34304. Publicado. ISSN: 2045-2322. Factor de Impacto 2015: 5.228; Factor de Impacto últimos 5 años: 5.525. Q1.

Kessi-Perez, E.I; Araos, S; Garcia, V; Salinas, F; Abarca, V; Larrondo, L.F; Martinez, C; Cubillos, F.A. (2016). “RIM15 antagonistic pleiotropy is responsible for differences in fermentation and stress response kinetics in budding yeast”. Fems Yeast Research. Vol. 16(3), Article Number: fow021. Publicado. ISSN: 1567-1356. Factor de Impacto 2015: 2.479; Factor de Impacto últimos 5 años: 2.608. Q2.

Salinas, F., de Boer, C., Abarca, V., Garcia, V., Cuevas, M., Araos, S., Larrondo, L., Martinez, C., Cubillos, F. (2016) “Natural variation in non-coding regions underlying phenotypic diversity in budding yeast”. Scientific Reports. Vol. 6, Article Number: 21849. Publicado. ISSN: 2045-2322. Factor de Impacto 2015: 5.228; Factor de Impacto últimos 5 años: 5.525. Q1.

Cubillos, F.A; Garcia, V; Abarca, V; Araos, S; Moulinet, J; Brice, C; Tisne, S; Liti, G; Martinez, C. (2015). “Identification of natural allelic variants underlying nitrogen assimilation differences in a multiparent intercross yeast population”. Yeast. Vol. 32, pp. S150-S150 Supplement 1, Meeting Abstract: PS6-12. Publicado. ISSN: 0749-503X. Factor de Impacto 2015: 2.259; Factor de Impacto últimos 5 años: 2.048. Q2.

Garcia, V; Scovacricchi, E; Cubillos, F.A; Martinez, C. (2015). “Study of effectors proteins of Campylobacter jejuni using yeast as model”. Yeast. Vol. 32, pp. S178-S178, Supplement 1, Meeting Abstract: PS7-11. Publicado. ISSN: 0749-503X. Factor de Impacto 2015: 2.259; Factor de Impacto últimos 5 años: 2.048. Q2.

Coronado, P., Aguilera, S., Carmona, L., Godoy, L., Martínez, C., Ganga, M. A. (2015). “Comparison of the behavior of Brettanomyces bruxellensis strain LAMAP L2480 growing in authentic and synthetic wine”. Antonie Van Leeuwenhoek International Journal of General and Molecular Microbiology. Vol. 107 (5), pp. 1217-1223. Publicado. ISSN: 0003-6072. Factor de Impacto 2015: 1.944; Factor de Impacto últimos 5 años: 2.041. Q3.

Sturm, M., Assof, M., Fanzone, M., Martinez, C., Ganga, M., Jofré, V., Ramirez, L., Combina, M. (2015). “Relation between coumarate decarboxylase and vinylphenol reductase activity with regard to the production of volatile phenols by native Dekkera bruxellensis strains under 'wine-like' conditions”. International Journal of Food Microbiology. Vol. 206, pp. 51-55. Publicado. ISSN: 0168-1605. Factor de Impacto 2015: 3.445; factor de Impacto últimos 5 años: 4.198. Q1.

Valdes, J; Tapia, P; Cepeda, V; Varela, J; Godoy, L; Cubillos, F.A; Silva, E; Martinez, C; Ganga, MA. (2014). “Draft genome sequence and transcriptome analysis of the wine spoilage yeast Dekkera bruxellensis LAMAP2480 provides insights into genetic diversity, metabolism and survival”. Fems Microbiology Letters. Vol. 361(2), pp. 104-106. Publicado. ISSN: 0378-1097. Factor de Impacto 2015: 1.858; Factor de Impacto últimos 5 años: 2.056. Q3.

Godoy, L; Garcia, V; Pena, R; Martinez, C; Ganga, M.A. (2014). “Identification of the Dekkera bruxellensis phenolic acid decarboxylase (PAD) gene responsible for wine spoilage”. Food Control. Vol. 45, pp. 81-86. Publicado. ISSN: 0956-7135. Factor de Impacto 2015: 3.388; Factor de Impacto últimos 5 años: 3.458. Q1.

Jara, M., Cubillos, F., García, V., Salinas, F., Aguilera, O., Liti, G., Martínez, C. (2014), “Mapping genetic variants underlying differences in the central nitrogen metabolism in fermenter yeasts”. PLOS One. Vol. 9(1), Article Number: e86533. Publicado. ISSN: 1932-6203. Factor de Impacto 2015: 3.057; Factor de Impacto últimos 5 años: 3.535. Q1.

García, V., Contreras, A., Aguilera, O., Ganga, M.A., Martínez, C. (2014). “The ICY1 gene from Saccharomyces cerevisiae affects nitrogen consumption during alcoholic fermentation”. Electronic Journal of Biotechnology, Vol. 17(4), pp. 150-155. Publicado. ISSN: 0717-3458. Factor de Impacto 2015: 1.403; Factor de Impacto últimos 5 años: 1.222. Q3.

Jara, M; Cubillos, F.A; Garcia, V; Salinas, F; Aguilera, O; Martinez, C. (2014). “Mapping Genetic Variants Underlying Differences in the Central Nitrogen Metabolism in Fermenter Yeasts”. Plos One. Vol. 9(1), Article Number: e86533. Publicado. Factor de Impacto 2015: 3.057; Factor de Impacto últimos 5 años: 3.535. Q1.

Valdes, J., Tapia, P., Cepeda, V., Varela, J., Godoy, L., Cubillos, F., Silva, E., Martínez, C., Ganga, MA. (2014). “Draft genome sequence and transcriptome analysis of the wine spoilage yeast Dekkera bruxellensis LAMAP2480 provides insights into genetic diversity, metabolism and survival”. FEMS Microbiology Letters. Vol. 361(2), pp. 104-106. Publicado. ISSN: 0378-1097. Factor de Impacto 2015: 1.858; Factor de Impacto últimos 5 años: 2.056. Q3.

García, V; Ganga, A. Martínez, C. (2013). “Role of gene ICY1 of Saccharomyces cerevisiae in nitrogen consumption during alcoholic fermentation”. Yeast. Vol.30, pp. 207-207, Supplement 1. Publicado. ISSN: 0749-503X. Factor de Impacto 2015: 2.259; Factor de Impacto últimos 5 años: 2.048. Q2.

Vaca I., Faúndez C., Maza F., Paillavil B., Hernández V., Acosta F., Levicán G., Martínez C., Chávez R. (2013). “Cultivable psychrotolerant yeasts associated with Antarctic marine sponges”. World Journal of Microbiology & Biotechnology. Vol. 29 (1), pp. 183-189. Publicado. ISSN: 0959-3993. Factor de Impacto 2015: 1.532; Factor de Impacto últimos 5 años: 1.655. Q3.

Sangorrín, M., Garcia, V., Lopes, C., Saéz, J., Martínez, C., Ganga, M.A. (2013) “Molecular and physiological comparison of spoilage wine”. Journal of Applied Microbiology. Vol. 16(4), Article Number 8. Publicado, ISSN: 1364-5072. Factor de Impacto 2015: 2.156; Factor de Impacto últimos 5 años: 2.637. Q2.

Martínez, C., García, V., González, D., Jara, M., Aguilera, M., Ganga, M.A. (2013). “Gene expression of specific enological traits in wine fermentation”. Electronic Journal of Biotechnology, Vol. 16(4), Article Number 8. Publicado. ISSN: 0717-3458. Factor de Impacto 2015: 1.403; Factor de Impacto últimos 5 años: 1.222. Q3.

Godoy, L., Varela, J., Martínez C., Ganga, MA., (2013) “The effect of hydroxycinnamic acids on growth and H+-ATPase activity of the wine spoilage yeast Dekkera bruxellensis”, Nigeria, African Journal of Microbiology Research, publicado, ISSN: 1996-0808. (IF: 0.564) SNIP: 0.91; SCImago JR: 0.22.