María José Galotto López

Image and video hosting by TinyPic

Académica de Jornada Completa 
Departamento de Ciencia y Tecnología de los Alimentos 
Facultad Tecnológica 
Universidad de Santiago de Chile 

Teléfono: (56) 22718 - 4512 
eMail: maria.galotto@usach.cl 

Formación Profesional 

  • Doctor en Farmacia, especialidad en Tecnología de Alimentos, Universidad Politécnica de Valencia, España
  • Master en Ciencia e Ingeniería de Alimentos, Universidad Politécnica de Valencia, España
  • Licenciatura con Grado en Farmacia, Universidad de Valencia, España

Líneas de Investigación o Áreas de Especialización 

  • Envases y embalajes
  • Propiedades físicas de envases y alimentos

Publicaciones Efectuadas Ultimos 5 Años

Alvarado N., Romero J., Torres A., López de Dicastillo C., Rojas A., Galotto M.J., Guarda A. “Supercritical impregnation of thymol in poly (lactic acid) filled with electrospun poly (vinyl alcohol)-cellulose nanocrystals nanofibers: Development an active food packaging material”. DOI10.1016/j.jfoodeng.2017.08.008 I. Impacto 2016: 3.099 I. Impacto (5 años): 3.585 Cuartil de la categoría: Q1

R. L. Abarca, F. J. Rodríguez, A. Guarda, M. J. Galotto, J. E. Bruna, M.  Pérez,  F.  Ramos,  M.  Padula  “Application  of β-cyclodextrin/2- nonanone inclusion complex as active agent to design of antimicrobial packaging films for control of Botrytis cinerea” Food and Bioprocess Technology: An International Journal, pag. 1-10, DOI: 10.1007/s11947-017-1926-z I. Impacto 2016: 2.576 I. Impacto (5 años): 2.892 Cuartil de la categoría: Q1

Carol López de Dicastillo, Luan Garrido, Nancy Alvarado, Julio Romero, Juan Luis Palma, Maria Jose Galotto. “Improvement of Polylactide Properties through Nanocellulose Embedded in Electrospun Nanofibers” Nanomaterials, Vol. 7, pag. 1-16. DOI: 10.3390/nano7050106 I. Impacto 2016: 3.553 I. Impacto (5 años): 4.1 Cuartil de la categoría: Q1

Carol López de Dicastillo, Roa, K.; Garrido, L.; Pereira, A.; Galotto, M.J. “Novel polyvinyl alcohol/starch electrospun fibers as a strategy to disperse cellulose nanocrystals into Poly (lactic acid)” Polymers, Vol. 9, pag. 117-122. DOI: 10.3390/polym9040117 I. Impacto 2016: 3.364 I. Impacto (5 años): 4.33 Cuartil de la categoría: Q1

A. Torres, E. Ilabaca, A. Rojas, F. Rodríguez, M. J. Galotto, A. Guarda, C. Villegas, J. Romero “Effect of processing conditions on the physical, chemical and transport properties of polylactic acid films containing thymol incorporated by supercritical impregnation” European Polymer Journal, Vol. 89, pag. 195-210 DOI: 10.1016/j.eurpolymj.2017.01.019 I. Impacto 2016: 3.531 I. Impacto (5 años): 3.658 Cuartil de la categoría: Q1

Carol lopez de discasitillo, Julio Bruna, Alejandra Torres, Nancy Alvarado, Abel Guarda, Maria Jose Galotto "A traditional aboriginal condiment as an antioxidant agent in the development of biodegradable active packaging" Journal of Applied Polymer Science, Volumen: 134 Número: 15, DOI: 10.1002/app.44692 I. Impacto 2016: 1.86 I. Impacto (5 años): 1.727 Cuartil de la categoría: Q2

Villegas C., Torres A., Rios M., Rojas A., Romero J. López de Dicastillo C., Valenzuela X., Galotto M.J., Guarda A. “Supercritical impregnation of cinnamaldehyde into polylactic acid as a route to develop antibacterial food packaging materials”. Food Research International. Vol. 99 part. 1, pag. 650-659, DOI.org/10.1016/j.foodres.2017.06.031 I. Impacto 2016: 3.086 I. Impacto (5 años): 3.856 Cuartil de la categoría: Q1

Rojas A., Torres A., Martínez F., Salazar L., Villegas C., Galotto M.J., Guarda A., Romero J. “Assessment of kinetic release of thymol from LDPE nanocomposites obtained by supercritical impregnation: effect of depressurization rate and nanoclay content”. European Polymer Journal           93:       294- 306. DOI.org/10.1016/j.eurpolymj.2017.05.049 I. Impacto 2016: 3.531 I. Impacto (5 años): 3.658 Cuartil de la categoría: Q1

Carol López de Dicastillo, Fernanda Bustos, Ximena Valenzuela, Gracia López-Carballo, Jose M. Vilariño, Maria Jose Galotto “Chilean berry Ugni molinae Turcz. fruit and leaves extracts with interesting antioxidant, antimicrobial and tyrosinase inhibitory properties”. Food Research International. Vol. 102, Pag. 119-128, DOI.org/10.1016/j.foodres.2017.09.073 I. Impacto 2016: 3.086 I. Impacto (5 años): 3.856 Cuartil de la categoría: Q1

Pablo A. Ulloa, Abel Guarda, Ximena Valenzuela, Javiera F. Rubilar, María J. Galotto “Modeling the release of antimicrobial agents (thymol and carvacrol) from two different encapsulation materials”. Food Science and Biotechnology. Vol. 26, N°26, Pag. 1763-1772, ISSN: 1226-7708 (Print) 2092-6456 (Online) I. Impacto 2016: 0.699 I. Impacto (5 años): 0.859 Cuartil de la categoría: Q4

Carol Lopez de Dicastillo, Fernanda Bustos, Abel Guarda, Maria Jose Galotto; “Cross-linked methyl cellulose films with murta fruit extract for antioxidant and antimicrobial active food packaging” Food Hydrocolloids (2016) 60, 335-344. Doi:10.1016/j.foodhyd.2016.03.020 I. Impacto 2015: 3.858 I. Impacto (5 años): 4.703 Cuartil de la categoría: Q1

Carol López de Dicastillo; Francisco Rodríguez; Abel Guarda; Maria José Galotto; “Antioxidant Films based on Crosslinked Methyl Cellulose and Native Chilean Berry for Food Packaging Applications” Carbohydrate Polymers, Volumen 136, 1052–1060 (2016) (aceptada 2015) DOI:10.1016/j.carbpol.2015.10.013 I. Impacto 2015: 4.219 I. Impacto (5 años): 4.689 Cuartil de la categoría: Q1

Romina L. Abarca; Francisco J. Rodríguez; Abel Guarda; María J. Galotto,;Julio E. Bruna          “Characterization of beta-cyclodextrin inclusion complexes containing an essential oil component” Food Chemistry 196 (2016), Pages 968–975 (aceptada 2015) DOI.org/10.1016/j.foodchem.2015.10.023 I. Impacto 2015: 4.052 I. Impacto (5 años): 4.232 Cuartil de la categoría: Q1

Antonio Vega-Gálvez, Romina Díaz, Jéssica López, María José Galotto, Juan Esteban Reyes, Mario Perez-Won, Luis Puente-Díaz, Karina Di Scala; “Assessment of quality parameters and microbial characteristics of Cape gooseberry pulp (Physalis peruviana L.) subjected to high hydrostatic pressure treatment” Elsevier, Food and bioproducts             Processing            97,            pagina            30-40 Doi.org/10.1016/j.fbp.2015.09.008 I. Impacto 2015: 2.687 I. Impacto (5 años): 3.511 Cuartil de la categoría: Q1

Carolin Hauser; Angela Peñaloza; Abel Guarda; Maria Jose Galotto; Julio Bruna; Francisco Rodriguez; “Development of an Active Packaging Film Based on a Methylcellulose Coating Containing Murta (Ugni molinae Turcz) Leaf Extract”, Springer, Food and Bioprocess Technology Volumen 9, Numero 2, 298-307 DOI 10.1007/S11947-015-1623-8 I. Impacto 2015: 2.574 I. Impacto (5 años): 3.031 Cuartil de la categoría: Q1

Torres; C. Ramirez; J. Romero; G. Guerrero; X. Valenzuela; A. Guarda; M.J.Galotto; “Experimental and theorical study of bisphenol A migration from polycarbonate into regulated EU food simulant”. European Research Technology, 240, 2, 335-343. (2015) DOI: 10.1007/s00217-014-2333-6 I. Impacto 2014: 1.559 I. Impacto (5 años): 1.802 Cuartil de la categoría: Q2

F.J. Rodriguez; L.A. Cortés; A. Guarda; M.J.Galotto; J. Bruna; “Characterization of cetylpyridinium bromide-modified montmorillonite incorporated cellulose acetate nanocomposite films”. Journal of Materials Science, 50, 10, 3772-3780. 2015 DOI: 10.1007/s10853-015-8942-z I. Impacto 2014: 2.371 I. Impacto (5 años): 2.320 Cuartil de la categoría: Q1

M.J. Torres Ossandon; J.Lopez; A. Vega Gálvez; M.J. Galotto; M.Perez Won; K.DI Scala; “Impact Of high hydrostatic pressure on physicochemical characteristics, nutritional content and functional properties of cape gooseberry pulp (Physalis Peruviana L.)” Jordan of Food Processing and Preservation, 1745-4549 DOI: 10.1111/jfpp.12535 I. Impacto 2015: 0.894 I. Impacto (5 años): 1.02 Cuartil de la categoría: Q3

Adrian Rojas; Daniela Cerro; Alejandra Torres; Maria José Galotto; Abel Guarda; Julio Romero; “Supercritical impregnation and kinetic release of 2-nonanone in LLDPE films used for active food packaging" The Journal of Supercritical Fluids Volume 104, September 2015, Pages 76–84 DOI:10.1016/j.supflu.2015.04.031 I. Impacto 2015: 2.579 I. Impacto (5 años): 2.782 Cuartil de la categoría: Q1

J.E. Bruna; H. Quilodrán; A. Guarda; F. Rodriguez; M.J.Galotto; P.Figueroa;       “Development  of          antibacterial                       MtCu/PLA nanocomposites by casting method for potential use in food packaging” J.Chil.Chem, 60, N°3 (2015), 3009: 3014 doi.org/10.4067/S0717-97072015000300007 I. Impacto 2015: 0.429 I. Impacto (5 años): 0.591 Cuartil de la categoría: Q4

Torres; C. López de Discastillo; M. Rios; I. Bastias; A. Guarda; M.J.Galotto; “Effect organoclay incorporation of thermal, Physical adn Morphological properties of LLDPE nanocomposites for active food packaging applications”. J. Chi. Chem. Soc., 59, 4, 2681-2685. DOI: 10.4067/S0717-97072014000400011 I. Impacto 2014: 0.353 I. Impacto (5 años): 0.548 Cuartil de la categoría: Q4

Julio Bruna; M. José Galotto; Abel Guarda; Francisco Rodríguez; “A novel polymer based on MtCu2+/cellulose acetate with antimicrobial activity”. Carbohydrate Polymers 102; 317-323 DOI: 10.1016/j.carbpol.2013.11.038 I. Impacto 2014: 4.074 I. Impacto (5 años): 4.568 Cuartil de la categoría: Q1

Francisco Rodríguez; Alejandra Torres, Angela Peñaloza; Hugo Sepulveda; Maria Jose Galotto; Abel Guarda; Julio Bruna; “Development of an antimicrobial material based on a nanocomposite cellulose acetate film for active food packaging”. Food Additives & Contaminants, 31; 3; 342-353 DOI: 10.1080/19440049.2013.876105 I. Impacto 2014: 1.802 I. Impacto (5 años): 2.197 Cuartil de la categoría: Q2

Alejandra Torres; Julio Romero; Alejandra Macan; Abel Guarda; María José Galotto; “Near critical and supercritical impregnation and kinetic release of thymol in LLDPE films used for food packaging”. The Journal of Supercritical Fluids 85; 41-48 DOI: 10.1016/j.supflu.2013.10.011 I. Impacto 2014: 2.371 I. Impacto (5 años): 2.919 Cuartil de la categoría: Q2

Carolin Hauser; Angela Peñaloza; Francisco Rodriguez; Abel Guarda; María José Galotto; “Promising antimicrobial and antioxidant extracts of murta leaves (Ugni molinae Turcz): Shelf-life extension and food safety”. Food packaging and Shelf-life v.1, 77-85 DOI: 10.1016/j.fpsl.2014.01.003

Vega, Antonio López; Jessica, Torres Osandon; Galotto, M.J.; Puente Diaz, L.; Quispe Fuentes, I.; Di Scala, K.; “High hydrostatic pressure on chemical composition, colour, phenolic acids and antioxidant capacity of Cape gooseberry pulp (Physalis peruviana L.)” LWT_Food Science and Technology 58,2; 519-526 DOI: 10.1016/j.lwt.2014.04.010 I. Impacto 2014: 2.416 I. Impacto (5 años): 3.095 Cuartil de la categoría: Q1

Coloma, A.; Rodriguez, F.; Bruna, J.; Guarda, A. Galotto, M.J.; “Development of an active film with natural zeolite as ethylene scavenger” Journal of the Chilean chemical society 59, N°2, 2409-2414 8.       DOI: 10.4067/S0717-9707201400020000 I. Impacto 2014: 0.353 I. Impacto (5 años): 0.548. Cuartil de la categoría: Q4

Quintero Rosa; Maria Jose Galotto; Francisco Rodriguez; Abel Guarda; “Preparation and characterización of antimicrobial cellulose acetate butyrate / organoclay nanocomposite produce by extrusion”, Packaging Technology and Science, 27, 6; 495-507 DOI: 10.1002/pts.2043 I. Impacto 2014: 1.706 I. Impacto (5 años): 1.594 Cuartil de la categoría: Q2

R. Quintero; F. Rodríguez; J. Bruna; A. Guarda; M.J. Galotto; “Cellulose acetate butyrate nanocomposites with antimicrobial properties for food packaging”. Packaging Technology and Science. 26, 5; 249-265 DOI: 10.1002/pts.1981 I. Impacto 2014: 1.706 I. Impacto (5 años): 1.594 Cuartil de la categoría: Q2

Rodríguez, F.J.; Sepúlveda, H.; Bruna, J.; Guarda, A.; Galotto, M.J.; “Development of cellulose eco-nanocomposites with antimicrobial properties oriented for food packaging”. Packaging Technology and Science, 26, 3; 149-160 DOI: 10.1002/pts.1980 I. Impacto 2014: 1.706 I. Impacto (5 años): 1.594 Cuartil de la categoría: Q2

Leslie Vidal; Marcia Avello; Cristina Loyola C.; Jorge Campos P.; Pedro Aquevenque M.; Stephanie R. Dungan; Maria Galotto L.; Abel Guarda M.; “Microencapsulation of maqui (Aristotelia chilensis (Molina)) Stuntz) leaf extracts to preserve and control antioxidant properties”. Chilean journal of Agricultural Research, 73, 1; 17-23 DOI: 10.4067/S0718-58392013000100003 I. Impacto 2014: 0.697 I. Impacto (5 años): 0.785 Cuartil de la categoría: Q2

Francisca Bobadilla; Carolina Rodriguez Tirado; Monica Imarai; Maria Jose Galotto, Andersson, Roger. “Soluble b-1.3/1.6-glucan in seaweed from the southern hemisphere and its immunomodulatory effect”. Carbohydrates Polymers, 92, 1; 241-248 DOI: 10.1016/j.carbpol.2012.09.071 I. Impacto 2014: 4.074 I. Impacto (5 años): 4.568 Cuartil de la categoría: Q1